In de periode 1953 tot 1960 ontving Nederland 618 gloednieuwe Centurion tanks vanuit het Mutual Defense Assistance Programm. Van deze Centuion tank werden half jaren zeventig er 275 stuks voorzien van een 105 mm Vickerskanon.

In 1964 werd al bekend gemaakt dat er omstreeks het begin van de jaren zeventig een begin zal worden gemaakt met de vervanging van de centurion tank. In 1968 werden uitgebreid 2 tank types beproeft namelijk de Duiste Leopard1 en de Engelse Chieftain tank. In het eindoordeel van deze beproeving kreeg de Chieftain een onvoldoende op de constructieve degeleikheid maar werd het wapensysteem weer beter aangeslagen vanwege het zwaardere kaliber. Ten aanzien van voertuig prestaties (mobiliteit) en onderhoud scoorde de Leopard1 weer beter en daarmee dus op de punten inzetbarheid en beschikbaarheid. Uiteindelijk kreeg de Leopard1 de voorkeur.

Vanwge o.a. budgetproblemen werd het definitieve aantal dat werd aangekocht vastgesteld op 468 tanks.

Als we nu bij dit aantal Leopards1 ook de Centurion en de AMX-13 ( lichte tank) optellen beschikte de Landmacht in die tijd over 942 tanks.

 

 

Op 2 oktober 1969 werd de eerste Leopard1 overgedragen aan de Koninklijke Landmacht door de Firma Kraus-Maffei. De laaste tank van de serie van 468 stuks werd afgeleverd in de maand maart 1972.

 

Vanaf het begin van de aankoop stond echter al vast dat de Leopard1 tank die bij de Duiste Bundeswehr al sind 1965 in gebruik was in een aantal jaren na invoering gemodificeerd diende te worden.

 

Vanwege de vervanging van de Centurion en de AMX-13 door de Leopard2 werden dus aan deze modificatie dezelfde eisen gesteld voor de Leopard1 die dus technisch gelijkwaardig diende te worden gemaakt als de Leopard2.

De modificatie bestond uit 3 verbeteringen namelijk:

- Aanbrengen aanvullende bepantsering en verbeterde munitie;

- Verbeteren vuurleidingssysteem, snelle afstandsbepaling met laserafstandmeter en stabilisatie van richtmiddelen en kanon tijdens het rijden;

- Om de inzet bij slecht weer en duisternis te verbeteren werd termische- of warmtebeeldapparatuur ingebouwd.

Na deze modificatie werd dit tank type de Leopard1-V (Verbeterd) genoemd.

 

Bron: De Leopard 1 door Willem Smit. Uitgeverij Boom, Amsterdam